Hur man bäst sitter framför datorn

Att sitta framför datorn kan verka enkelt, men det är faktiskt en hel vetenskap. Läs artikeln så får du fler infallsvinklar till hur man sitter bekvämt.

Varför sitter man egentligen framför datorn?

Många använder datorn för att plugga, jobba eller för att spela datorspel. Normalt sett har man en bänk eller ett skrivbord som når upp till midjan eller strax över (om man är en fullvuxen person mellan 170-190 cm). Är man antingen kortare eller längre än detta intervall blir det genast jobbigt att stå längre stunder framför datorn. Därför sitter de flesta (inklusive folk med normallängd) framför datorn istället för att stå upp. Om man har en laptop är det förstås möjligt att ligga eller halvligga i soffan och sängen för att använda datorn.

Med detta sagt så tillämpas sittande framförallt vid bord som inte är höj- och sänkbara. Många kontor har infört sådana bord för att motverka stillasittande då detta i hög utsträckning är ohälsosamt och sliter på kroppen. Vi är gjorda för att stå upprätt och röra på oss. Många i dagens samhälle har problem med gamnacke och musarm som orsakats av onaturliga fixeringar av kroppsdelar. För att åtgärda dessa åkommor kan man öva sig i att sitta avslappnat med hakan uppåt. Träning (främst axlar och rygg) hjälper dig att få en mer naturlig hållning. Även massage och yoga kan hjälpa. Tänk dig att det går en rät linje genom din ryggrad som hålls upp av imaginära snören ovanför dig. Du ska alltså underlätta för snörena genom att ha en bestämd men avslappnad hållning.

Vilka sittmöbler och stolar ska man ha?

Det beror först och främst på din ekonomi, med andra ord hur mycket du kan och vill spendera på dina sittmöbler. Vissa får nöja sig med vad som finns att införskaffa på second hand-butiker medan andra kan beställa hem lyxstolar från kända designermärken med gratis hemleverans och i vissa fall inkluderad montering.

De flesta vänder sig till vanliga möbelvaruhus vars målgrupp är den köpstarka medelklassen såsom Jysk, IKEA och Mio. I alla tre kedjor finns specifika datorstolar att tillgå, främst beroende på vad syftet är. Om du spelar mycket är det kanske viktigt att stolen är ergonomisk och sviktar för att tåla de häftiga stötar du ger den när spänningen i spelet stiger. Pluggar du eller jobbar mestadels framför datorn kan enklare, traditionella stolar passa. Många anpassar också stolarnas utseende efter heminredningen och rummets ytor.

Vilket tyg är bäst?

Tyg är det mest vanligaste då det är lätt att dra av det för tvättning om det skulle behövas. Det är också mjukt mot rumpan. Läder- och skinnstolar är vanliga men kostar normalt sett lite mer eftersom materialet är mer exklusivt.

Hur sitter man bäst?

Tänk på att din rygg ska vara helt tryckt mot stolsryggen för att undvika strama muskler och nacksmärtor. Du ska inte halvligga mot stolsryggen även om det för stunden kan kännas mycket skönt. Det gör garanterat mer ont att få smärtor orsakade av dålig sittställning än den obekväma känslan av att hela tiden tänka på hållningen. Ju mer du övar på din hållning, desto vanare blir kroppen.